webwinkel

Kinderfeestjes (de ouders doen mee).

Er is er één jarig, hoera!
Feesten met kinderen hoeft niet ingewikkeld te zijn, dat ontdek je bij De Wereldboom. En feest zonder papa en mama is geen feest, dus die doen gewoon lekker mee!

Er zijn feestideeën voor jonge en wat oudere kinderen. Ze staan hieronder door elkaar. De vermelde leeftijden gelden als minimumleeftijd.
We kunnen op maat werken, dus laat gerust weten wat je eigen ideeën en/of de wensen van de jarige zijn.‚Äč

Spelen met vuur! (7+)

Spelen met vuur... spannend, en het kan op een veilige manier! Je kunt voor je feestje kiezen tussen een binnen- en een buitenprogramma (mede afhankelijk van het weer).
In het buitenprogramma leren de kinderen hoe je veilig een houtvuurtje kunt stoken. Wat moet je wel en wat niet doen en waarom? In tweetallen worden de vuurtjes opgebouwd. De uitdaging: het vuur aan te krijgen zonder hulpmiddelen en met maar één lucifer! Als je vuurtje eenmaal brandt, leren we je popcorn en houtskool maken. Natuurlijk ontbreken de marshmallows niet! Nog een optie: maak een fakkel.
In het binnenprogramma gaan we aan de slag met kaarsen. We laten kaarsen een bord water leegslurpen en een ei in een fles zuigen. We maken een mooi druipschilderij, gieten een drijfkaarsje in een notendop en ontdekken hoe je geheime brieven kunt schrijven met een waxinelichtje. Tot slot rolt elk kind van wasraat een kaars en versiert die met gekleurde kneedwas. Durf je zelf de lucifers aan te steken? We leren je, hoe je dat moet doen. En natuurlijk... NOOIT spelen met vuur zonder papa of mama erbij!

Duur: 2,5 uur
Kosten: €120 voor max. 8 kinderen. Een 9e en 10e kind betalen elk €12,50 (Prijzen inclusief materiaal, ranja, koffie/thee, wat lekkers.)

Het melk-laboratorium (6+)

Met melk kun je veel meer dan drinken alleen! Je kunt er mee toveren en kleien, je kunt er verf van maken en onzichtbare inkt… en chocolademelk natuurlijk! Kom mee ontdekken en experimenteren in het melk-lab. Als het weer geschikt is, kan dit programma worden uitgebreid met smaakjes-pannenkoeken bakken op een houtvuur. De jarige krijgt het Wereldboomboek 'De melkspionnen' cadeau.
 

Duur: 2 uur zonder pannenkoeken bakken/ 3 uur met pannenkoeken bakken
Kosten: €110 / €160 voor max. 8 kinderen. Een 9e en 10e kind betalen elk €10,00 / € 15,00
(Prijzen inclusief materiaal, ranja, koffie/thee, wat lekkers.)

Echte herders! (7+)

Samen met herder Frank en border collie Edge of Katy ga je aan het werk met de Wereldboomkudde. Herder Frank leert je, hoe je moet drijven (de schapen 'sturen') en gaat met alle jonge herders op stap in de Maasheggen. Hoe het kinderfeest er precies uitziet, hangt ook af van het seizoen. Zijn er lammetjes (maart, april)? Dan kun je niet op stap, maar mag je wel mee de lammetjes verzorgen! Wordt de wol te dik (mei, juni)? Dan kun je kijken hoe herder Frank een schaap scheert.
Je kunt alleen met de dieren bezig zijn, maar het is ook mogelijk om een deel van het feest iets anders te doen. Bijvoorbeeld besluiten met een kampvuurtje, zoals echte herders, of iets moois maken van gekleurde, pluizige schapenwol (vilten).

Duur: 2,5 uur
Kosten: €120 voor max. 8 kinderen. Een 9e en 10e kind betalen elk €12,50 (Prijzen inclusief materiaal, ranja, koffie/thee, wat lekkers.)


 
In de winter zet herder Frank de activiteiten met de kudde op een laag pitje. Dan zijn de ooien drachtig en heeft de kudde rust nodig. Overleg even wat mogelijk is.

Bakken met bakker Sam (4+)

De kinderen luisteren naar een voorleesverhaal over bakker Sam uit 'De dief van Torenhoog'. Daarna gaan ze zelf aan de slag! Wegen, afmeten, scheppen, kneden... alles mag je natuurlijk zelf doen! Druk het speculaasdeeg in de speculaasplank en klap die hard op tafel om er mooie molentjes en mannetjes uit te halen. En dan kan alles de oven in! Terwijl we wachten tot het heerlijk gaat ruiken en de speculaas klaar is, drinken we warme chocolademelk van de houtkachel. O ja, en de jarige mag het boek 'De dief van Torenhoog' mee naar huis nemen!
In plaats van speculaas kun je ook jam-koekjes bakken, letterkoekjes of glas-in-loodkoekjes.

Duur: 1, 5 uur
Kosten: €80 voor max. 6 kinderen. Elk volgend kind betaalt €10 (Prijzen inclusief materiaal, chocolademelk of ranja, koffie/thee voor de ouders, wat lekkers.) Houd, als er meer kinderen mee doen, rekening met wat uitloop in de tijd!

Op bezoek bij Miep en Mop (4 - 6 jaar)

In de Wereldboomruimte hangt een slinger die door Mop gebreid is! Eerst lezen we voor uit het prentenboek van Miep en Mop. Mop wil een sjaal breien tot aan de maan! Als we Miep en Mop in de wei bezoeken, is Mop heel verdrietig. Een kraai is er vandoor gegaan met haar mooie breiwerk. We zien een lange, wollen draad aan het hek hangen. Als de kinderen die volgen langs de paadjes in het bos, vinden ze ten slotte het restantje van Mops breiwerk. Wat jammer, het is helemaal uitgetrokken... Maar net als Miep en Mop in het boek kunnen we iets moois maken van de uitgetrokken wol: een wolschilderij! Alle kinderen schilderen een plankje en slaan er spijkers in. Om de spijkers worden wollen draden gewikkeld in fantasievolle figuren. 
Trots laten we de schilderijtjes aan Mop zien en natuurlijk kunnen de kinderen dan ook de schapen knuffelen. De jarige krijgt het boek van Miep en Mop mee naar huis.

Duur: 2 uur
Kosten: €95 voor maximaal 6 kinderen. Elk volgend kind betaalt €10,00. (Prijzen inclusief materiaal, ranja, koffie/thee, wat lekkers.)

De Spionnenschool (7+)

Via de jarige ontvangen de gasten van tevoren het omslag van het spionnenhandboek. Dat nemen ze mee naar de Spionnenschool. Juf Druizel schrijft alle kinderen onder hun geheime naam in. Laat 001 je binnen? Wel als je het wachtwoord kent! Eenmaal in de klas leer je alles over geheimschrift en onzichtbare inkten, je maakt zelf krijt om tekens mee te zetten en een blaaspijp om boodschappen mee over te brengen. Tot slot is er het examen 'vermommen'. De pijp en het krijt mogen mee naar huis, en ook alle bladzijden die je tijdens de lessen voor je handboek verzamelt. Elke spion krijgt later zijn foto-in-vermomming thuisgestuurd.

Duur: 2,5 uur
Kosten: €120 voor max. 8 kinderen. Een 9e en 10e kind betalen elk €12,50 (Prijzen inclusief materiaal, ranja, koffie/thee, wat lekkers.)