webwinkel

Download hier de werkstukken van het illustratieproject.

Hoe doe je het?

Achterin De schat van Villa Vrijbuiter staan tips.
Hieronder vind je de beschrijving:

Maak een bijenhotel:

sommige bijen leven alleen en moeten dus een eigen nestje zoeken. Je helpt ze door een hotel te maken. Een hotel bestaat uit holle pijpjes. De bijen kruipen erin en maken hun eigen deur. Bijen die alleen leven, steken niet.
Een simpel hotel maak je door een laagje klei op de bodem van een leeg conservenblik te duwen. Zoek holle riet- of bamboestengels van verschillende diktes. Knip ze in stukjes die zo lang zijn als het blik. Steek ze in de klei tot het blik helemaal vol is. Google voor meer ideeën op ‘bijenhotel’.

Pompoen uithollen:

laat een volwassene een kapje van de meloen snijden. Schraap er met een stevige eetlepel alle pitten uit (die kun je drogen en zaaien, of drogen, roosteren in een droge koekenpan en opeten!). Daarna moet je het oranje vruchtvlees wegschrapen. Dat is een zwaar werkje. Doe het met een meloenbolletjeslepel en een stevige eetlepel. Zorg dat er ongeveer een halve centimeter blijft zitten (Van het vruchtvlees kun je soep maken. Die kun je opdienen in de uitgeholde pompoen!). Versier nu voorzichtig met een mesje je pompoen: snij kartels in de bovenrand, snij een gezicht of maak er een fantasiehuisje van.

Je naam in bloembollen:

kijk hoe diep je de bollen die je uitkiest in de grond moet stoppen. Graaf de letters van je naam zo diep uit. Leg de bollen op regelmatige afstand van elkaar op de bodem en dek ze toe. Nu maar wachten tot het lente wordt…

Een groene, ronde hut maken:

zoek uit waar je pas gesnoeide wilgentakken kunt krijgen of kopen. Trek in je tuin een cirkel: dat wordt de vloer van je hut. Steek op de buitenlijn de dikste en langste wilgentakken stevig in de grond. Gebruik eventueel een grondboor. Bind de toppen aan de bovenkant bij elkaar. Vlecht daarna dunne, buigzame takken door de staanders: steeds om de beurt achterlangs en voorlangs. Begin op de grond en ga door tot je bij het topje bent. Vergeet niet een gat open te laten waardoor je naar binnen kunt! Geef je hut water als het lang droog is…

Plantenmuurtje metselen:

metsel een speciaal muurtje! Planten en hagedissen zullen het graag bezoeken. Zoek allerlei stenen bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld weggegooide bakstenen en straatstenen. Je kunt daar een mooi hutseklutsmuurtje van bouwen. Om te metselen heb je kalkmortel nodig (en misschien je vader of moeder). Kalkmortel kun je kant-en-klaar kopen in een bouwmarkt. Maak je muurtje niet hoger dan 50 centimeter, anders moet je een fundament leggen. Je kunt het iets achterover laten hellen tegen een walletje van aarde, dan blijven de stenen vochtig en groeien de planten en bloemen er extra graag.

Waterton met tapkraan:

wil je er een in je tuin? Zoek met je ouders op internet waar ze bij jou in de buurt te koop zijn.

Meer ideeën:

Websites vol ideeën en beschrijvingen:

Voor kinderen:

Voor volwassenen:

Heb je zelfs leuke tips, ideeën of websites? Mail De Wereldboom, dan zetten we ze erbij!